Teken- en Schilderlessen

Gepubliceerd op 5 oktober 2022 om 11:26

In het najaar van 2021 ging ik op zoek naar een plek waar ik teken- en schilderlessen kon gaan volgen. Liefst een beetje in de richting van Nienke haar school zodat de kilometers beperkt zouden blijven. Elke dag maak ik de rit richting Overvecht en ik zit niet te wachten op nog veel meer kilometers. Na een zoektocht op internet kwam ik uit bij het SchilderLab in Harmelen. Hier worden steeds thematische lessenpakketten aangeboden in een bundel van 10 lessen. Hierdoor is er veel ruimte voor variatie en vooral ook om zoek te gaan welke stijl bij jou persoonlijk past. Ook is het altijd mogelijk de gemiste lessen op een voor jou geschikt moment later in te halen. Dit sprak mij wel aan.

Ik schreef mij in en vanaf les 1 is het op en top genieten. Mijn eerste lessen waren gelijk al behoorlijk pittig. Ik moest portetten gaan tekenen en uiteindelijk een olieverf portret neerzetten. Elke les werd een ander deel van het portret uitgelicht en daar werd dan uitgebreid aandacht aan besteed. Zo oefende ik uren op een oor en een week later een oog, vervolgens kwam de neus aan bod en uiteindelijk het totale plaatje.

Na deze oefening werd er van mij verwacht dat ik een oliverf schilderij zou maken. Dit had ik alleen nog nooit gedaan. Ik had totaal geen idee hoe ik te werk moest gaan dus tussendoor mocht ik oefenen met een appel schilderen als voorbereiding op het grotere doek. In twee lessen tijd schilderde ik een appel en werd verliefd op het materiaal. Doordat het lang nat blijft kan ik uren na het aanbrengen nog wijzigingen aanbrengen. Een veegje hier een toefje daar. Dit was tot dan toe niet mogelijk. Alles waar ik eerder mee gewerkt had was veel sneller droog. Er zit ook een nadeel aan het langzame drogen en dat is dat je echt in een lagere versnelling moet werken. Laagje voor laagje werk ik aan een schilderij en dat moet vaak dagen tot wel een week drogen voordat ik verder kan. 

En daarna begon het echte werk...een portret. Ik plukte een foto van pinterest. Bewust niet een bekend gezicht want dan ligt de lat wel erg hoog. Wie weet ooit in de toekomst maar voor nu...nee nog even niet. Eerst worden de lichte en donkere delen in kaart gebracht en vervolgens de kleuren laag voor laag. Dit schilderij ligt nog onafgemaakt bij mij thuis omdat er binnenkort een serie lessen aankomt dat haren en kleding gaat behandelen. Dan kan ik deze hopelijk verder afmaken.

En zo raakte ik verslingerd aan schilderen! Door gewoon de stap te zetten. Te durven. Gewoon te doen. Ik heb nog veel te leren, ik kom net kijken maar ik heb door deze lessen geleerd te genieten van het leerproces. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.