Verdriet mag er zijn

Gepubliceerd op 13 juni 2020 om 22:34

Afgelopen week is er een overleg geweest over of het mogelijk is de beademing van Nienke af te bouwen tijdens haar slaap. Wij weten niet of dit mogelijk is maar het zou zomaar kunnen dat zij beter ademt in de nacht wanneer zij alleen door de pacer ademt. Komende week zullen wij daar nog samen over gaan praten en een plan maken.

Wanneer mensen foto's zien van Nienke met beademing merk ik dat zij het soms heftig vinden. Wanneer mensen in het verleden op bezoek kwamen(vóór Corona) en erbij waren wanneer zij aan de beademing gelegd merkte ik wel dat het vaak als heftig ervaren werd. Enerzijds begrijp ik dit maar ik heb nooit hetzelfde gevoeld. Vanaf dag 1 dat zij de beademing nodig had zag ik de beademing niet als een probleem maar als juist de oplossing van een probleem. Natuurlijk had ik liever gehad dat zij het niet nodig had maar het heeft mij geen enkele moeite gekost eraan te wennen. In juni 2018 was zij zo beroerd dat er geen andere optie was dan haar 's nachts te beademen. Dit hielp gelijk zo goed. Zij voelde zich stukken beter. Het enige wat ik voel wanneer ik haar beademingsapparaat zie is enorme dankbaarheid dat zij niet 50 jaar geleden geboren is.....dat er door alle ontwikkelingen mogelijkheden zijn om haar in leven te houden. Omdat ik merkte dat anderen het wel moeilijk vonden deelde ik nooit foto's van Nienke met beademing. Nu, door deze blog is daar verandering in gekomen. Ik merk dat veel mensen nu pas weten/horen/lezen wat deze aandoening inhoudt. Dat velen geen idee hadden. Ik heb al van zoveel mensen gehoord dat zij het fijn vinden mee te kunnen lezen via de blog. Ik was de blog gestart voor familie en vrienden maar ondertussen lezen er wereldwijd honderden mensen mijn blog. Nienke vind het ook fijn dat anderen lezen hoe het met haar gaat. Ik hoop dat wanneer zij ouder is zij haar deel van het verhaal in kan vullen.

De foto's die ik maak en die gemaakt worden zullen haar hopelijk helpen om zich deze periode te herinneren. De foto's zijn soms best heftig om te zien. Vooral de foto's waarop verdriet of spanning te zien is vind ik zelf erg aangrijpend. Het ligt in mijn karakter om in elke situatie op zoek te gaan naar het positieve. Dit is natuurlijk erg fijn maar kan tegelijkertijd een valkuil zijn. De foto's helpen om ondanks mijn positieve kijk op alles soms gewoon stil te staan bij het grote verdriet. Samen op zoek gaan naar het positieve in elke situatie geeft vaak moed om door te gaan maar samen huilen is juist helend...wij hebben vaak het idee dat huilen gebeurt uit zwakheid maar heb maar eens de moed om je verdriet in de ogen te kijken en er eens flink om te huilen, daarna je tranen te drogen en verder te gaan met je leven, genietend van de mooie dingen maar óók de tijd nemend om te huilen...dat is geen zwakheid, daar schuilt echte kracht in!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Lia
2 jaar geleden

โค๐Ÿ’–๐Ÿ’ž sterkte met je lieve meisje... en zij zoveel geluk met jou als haar Mam!๐Ÿ’

Gerda Dekker-Geurs
2 jaar geleden

God sees every tear and saves it... Hugs sister! ๐Ÿ˜˜

Wilma van den bosch
2 jaar geleden

Dank je wel voor het durven delen van verdriet, Geraldine. Want hoe helend kan het ook zijn voor een ander als wij verdriet durven delen.๐Ÿ˜˜knuffel

Sandra Stokmans
2 jaar geleden

โค๏ธ Ik kan mij heel goed voorstellen dat bepaalde foto's soms best heftig zijn om terug te zien. Ik ben heel dankbaar dat ik dit voor jullie mag doen en zoals je zelf naar mij schreef hopelijk helpt jullie dit deze periode straks een plek te geven en ook dat het helpt in de verwerking straks van alles wat jullie meemaken. โค๏ธ

Rineke Jacobse
2 jaar geleden

Amen.