COVID-19/Corona

Gepubliceerd op 16 oktober 2020 om 14:25

Een week geleden liep ik overdag in het ziekenhuis rond. Ik moest wat dingen ophalen en sprak kort met een aantal mensen op de gang. Een paar uur later werd ik ziek. Een fikse neusverkoudheid met lichte verhoging. Geen koorts of hoesten. Elk jaar krijg ik een holteontsteking dus ik dacht dat het dit keer ook zo zou zijn. Ik heb wel gelijk de thuiszorg ingelicht en een afspraak ingepland om getest te worden. Ik ben vanaf dat moment nergens meer geweest en niemand is in contact met mij geweest. Voor mijn gevoel gewoon "voor de zekerheid". 

Maandagochtend 10u werd een test bij mij afgenomen. Ik heb er eerder één gehad die erg meeviel maar deze vrouw roerde in mijn neus alsof zij er niet genoeg van kon krijgen. Serieus!! Niet alleen ver naar achter maar echt wel 10 tellen lang schrapen en vegen met het niet zo zachte stokje ergens binnenin mijn neusholte tegen mijn achterhoofd. Het maakt dus echt verschil wie je test afneemt hoe vervelend het is...

Via mijn DigiD begon ik dinsdag einde van de dag regelmatig te checken of de uitslag al bekend was. Helaas zonder succes. Woensdag aan het einde van de middag werd ik pas gebeld met de mededeling dat ik positief getest ben. Ik was echt verbaasd.

De adviezen die ik gekregen heb zijn extreem. Ik moet officieel alleen in een kamer gaan zitten. Volkomen afgezonderd. Geen enkel contact met huisgenoten etc. Dat is in onze situatie niet haalbaar. Ik ben nr. 1 zorgverlener van Nienke en zal toch echt regelmatig met haar in contact moeten zijn. Ik hoef niet dicht bij haar te zijn als ik haar maar even zie. Ik zie vaak aan hele kleine dingen dat er wat aan de hand is. Haar huidskleur, spraak, stand van de ogen, hoe snel zij reageert. Allemaal dingen die ik meerdere keren per dag (on)bewust controleer en vervolgens zo nodig actie op onderneem. Ik ben blij dat wij een ruim huis hebben waardoor in een andere kamer zitten dan de rest niet zo moeilijk is. Vanaf een veilige afstand kan ik Nienke in de gaten houden.

Ondertussen zit ik op dag 8 van mijn ziek-zijn. Alles wijst erop dat ik de milde variant heb gekregen. Vanaf dit moment wanneer ik 24-uur klachtenvrij ben mag ik weer overal heen. De klachten die lang kunnen duren, waarmee ik wel naar buiten mag, zijn een incidenteel kuchje en vermoeidheid. Helaas ben ik nog flink verkouden dus die dag laat nog even op zich wachten. Het vervelende is dat de rest dan nog binnen moet blijven ongeacht of zij klachten hebben of niet. Tot 10 dagen na het moment dat ik afstand van hen heb gehouden. 

Van een aantal mensen heb ik de vraag gekregen of het virus extra risico's voor Nienke met zich meebrengt. Nee, dat denk ik niet. Daarmee bedoel ik niet dat het niet gevaarlijk kan zijn maar juist dat elk virus voor Nienke gevaarlijk is. Een simpele verkoudheid kan ervoor zorgen dat zij opgenomen word dus dat zal met dit virus ook zo zijn. Vlak voor haar operatie in mei werd zij verkouden en is zij ook getest op het coronavirus. Het bleek toen het rhino-virus te zijn dat elk jaar rondwaart en waar bijna iedereen wel mee te maken krijgt. Bij Nienke zorgde het ervoor dat haar waardes flink ontregelden. Nu hopen en bidden dat zij het de laatste tijd al ongemerkt heeft gehad of dat zij het niet van mij krijgt. 

Als laatste nog even een mooie anekdote van Nienke. Wij hadden het over "ziek-zijn". Nienke zei tegen mij: "Wel fijn he mama dat ik eigenlijk nooit ziek ben". Ik zei tegen haar: "Zeker Nienke, jij bent bijna nooit ziek maar jij hebt wel een chronische ziekte." Nienke antwoorde: "Ja, oké. maar dat is niet echt ziek, dat hoort gewoon bij mij!" 

 

Thuiszorg... niet alleen voor Nienke maar ook mij weten ze te verwennen...wat een schatten🥰


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Romy van Es
2 jaar geleden

Aaah nee wat enorm vervelend 😥
Hopelijk ben je snel weer de oude! Heel veel beterschap ♥️

Wilma van den bosch
2 jaar geleden

O wat een nare tegenvaller weer Geraldine. Beterschap hoor😘

Yvonne
2 jaar geleden

Ach nee wat vervelend! Ik hoop dat jij je inmiddels beter voelt en dat de overige gezinsleden gezond zijn gebleven. Heel veel sterkte!!

Liefs, Yvonne