Een Nieuw Avontuur

Gepubliceerd op 18 mei 2021 om 21:41

Hoewel het de laatste tijd stil is geweest op de blog is er "achter de schermen" veel gebeurd. Niets ernstigs gelukkig. Integendeel zelfs. De laatste tijd gaat het best goed met Nienke. Zoals elk jaar heeft zij in deze periode weinig klachten. Uiteraard blijft zij veel zorg nodig hebben maar de enorme ontregelingen zijn bij haar in de herfst- en wintermaanden het hevigst. 

De laatste keer dat Nienke met een vreselijke ontregeling is opgenomen is eind December geweest. Deze crisis kwam bij mij emotioneel heel hard aan. Ik weet nu dat het voor mij onmogelijk is om iets dergelijks te zien aankomen. Dat maakt elke dag toch weer spannend. Elke dag leg ik haar leven in de handen van haar Hemelse Vader die het allerbeste voor haar kan zorgen. 

 In het geval van Nienke waren wij medisch gezien aan het einde gekomen van alle mogelijkheden om haar te monitoren om ontregelingen te voorkomen. Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar de mogelijkheden van een medische detectie hulphond. Niet te verwarren met een Hulphond die getraind is om te helpen bij dagelijkse handelingen zoals deuren openen, aankleden, spullen aangeven etc...Medische Detectie Hulphonden worden met name veel ingezet bij mensen met diabetes en epilepsie. Ook bij PTSS en Autisme kunnen deze honden veel steun bieden. 

Nienke valt niet onder één van deze categorieën maar wel onder een kleine categorie patiënten die de Ziekte van Addison hebben. Hoewel Nienke niet deze diagnose heeft vallen veel symptomen van de ziekte van Addison wel binnen haar eigen diagnose. Samen met een heel aantal andere aandoeningen die allemaal bij elkaar ROHHAD heten. 

Wanneer iemand de ziekte van Addison heeft oftewel een tekort aan stresshormoon in het lichaam wordt dat aangevuld met medicatie. Vaak krijgen patiënten een hogere dosis medicatie dan nodig is omdat een tekort zulke ernstige gevolgen kan hebben. Daartegenover staat dat een teveel aan stresshormoon ook ernstige gevolgen heeft en dan met name op de langere termijn. Het is dus van cruciaal belang dat mensen met een stresshormoon tekort niet teveel maar zeker ook niet te weinig medicijnen krijgen. 

Bij deze superbelangrijke taak komt de hond om de hoek kijken. Een hond kan een tekort aan stresshormoon ruiken. Hij zal een signaal geven zodat er heel gericht medicatie gegeven kan worden en daarmee een teveel voorkomen worden maar misschien nog wel belangrijker is dat een hond een tekort kan ruiken en een crisis kan helpen voorkomen.

Toen ik dit afgelopen januari allemaal had gelezen werd ik heel enthousiast. Ik heb het besproken met haar artsen en hoewel zij het niet kenden zeiden zij: "Ga ervoor!" 

Half januari heb ik de aanvraag ingediend. En toen begon het wachten. Na een paar keer telefonisch contact had ik de moed een beetje verloren. Vanuit de stichting waren er zoveel vragen. Nienke haar aandoening was wel erg complex...Ik kreeg de vraag of zij contact mochten opnemen met haar hoofdbehandelaar. De arts van Nienke vond dit geen enkel probleem en heeft telefonisch het ziektebeeld van Nienke uitgelegd. Na dit verhelderende gesprek heeft stichting Kibo weer contact met mij opgenomen en mij verteld dat er een voorlopige goedkeuring was. Dit was 3 weken geleden. 

En vandaag was het zover...wij zijn voor onze officiële intake geweest bij stichting KIBO in Nijkerk. De enige stichting in Nederland die honden opleidt tot medische detectie hond. Daar hoorden wij dat er jaarlijks honderden aanvragen binnenkomen en dat wij één van de weinigen zijn die officieel door mogen met de training. Wat een verwondering! Wij konden het bijna niet geloven.

 

Vanaf vandaag starten wij als gezin dus aan een nieuw avontuur....

Als eerste moet er een match zijn tussen Nienke en een hond. Wij hebben geen eisen naast het feit dat er een klik moet zijn tussen hen beiden. Het moet voor Nienke een fijn beestje zijn om de hele dag om haar heen te hebben. 

Nienke gaat naar speciaal onderwijs en het is van groot belang dat de hond ook mee gaat naar school. Een medische detectie hond werkt het beste wanneer hij 24/7 ingezet wordt.

De training zelf zal heel intensief zijn. Hoewel wij goed begeleid worden vanuit de stichting zal er dagelijks meerdere keren met de hond getraind moeten worden om te zorgen dat de hond zo betrouwbaar mogelijk wordt. Een hele uitdaging, maar eentje die ik als moeder graag aan wil gaan!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Lia Leusden
8 maanden geleden

Lieve Geraldien wat een verhaal.... en die foto schitterend, wat een oplossing is dit maar zeer intensief in alles, fijn dat het zover goed gaat met Nienke, een heel lieve hond toegewenst. De Heere zorgt on op houdelijk.

Yvonne Kloosterman
8 maanden geleden

Wauw dat is een fijne ontwikkeling!! Heel veel succes met dit nieuwe avontuur, spannend maar zo mooi dat dit mogelijk is.

Liefs, Yvonne